Translate

Saturday, 2 March 2013

KERABU JANTUNG PISANG

hujubg minggu ni memang seronok kalau dapat masak dan makan dengan suami tercinta..
hurmm.. Hubby suka makan kerabu...

KERABU... KERABU JANTUNG PISANG!!!!


cukup senang unuk sediakan kerabu ni.... rasa bertambah senang kalau orang yang kita SAYANG suka makan...

okeh.... ni cara kampung punyer..

mulakan dengan bahan-bahan yang perlu ada untuk buat kerabu ni..


  1. 1 biji Jantung Pisang (wajib) yang telah di rebus
  2. 1/2 cawan kerisik, = kelapa goreng tanpa minyak (lagi sedap buat sendiri)
  3. 1/2 cawan santan pekat
  4. 5 ekor ikan rebus yang telah di isikan  (guna ikan sardin lagi best)
  5. 4 ulas bawang merah (ditumbuk)
  6. 1/2 inci halia (ditumbuk)
  7. 2 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
  8. Jus limau nipis (2 biji) lau xder, masukkan sedikit cuka
  9. Garam, Gula secukup rasa
bahan - bahan nak buat kerabu jantung pisang



Dah sediakan semua bahan-bahan tadi...

okeh.. Jom kita mulakan...

  1. masukkan jantung pisang yang telah dihiris dan direbus ke dalam mangkuk..
  2. leraikan jantung pisang
  3. masukkan bawang merah, halia, dan lada hitam yang telah ditumbuk ke dalam mangkuk yang berisi jantung pisang. gaulkan.
  4. next.. masukkan ikan rebus yang telah diisikan.. gaul lagi.. bagi rata.
  5. seterusnya.. masukkan santan...
  6. masukkan jus limau nipis ke dalam mangkuk dan gaul bagi sebati.
  7. step last skali.. masukkan garam dan gula secukup rasa.
  8. try.. sedap!!!!... boleh lah hidangkan untuk suami tercinta..


kerabu jantung pisang
tak cantik xpe... janji sedap dan cukup rasa...
yang penting.. ikhlas semasa menyediakan resepi ini....

GOOD LUCK!!!!


any request tuk resepi kampung.. tinggalkan comment anda.

No comments:

Post a Comment